Spijkerbroeken produktie in Azië

full view cowboybroek

 

Spijkerbroeken en jeans mode hoofdpagina

Zie hoe spijkerbroeken worden gemaakt

Voorbeelden van maattabellen zoals deze gebruikt worden in de confectie

Zelf een spijkerbroekenmerk beginnen?

Je volgende spijkerbroek online kopen: wel of geen goed idee?

Minirokjes!

Ingezonden vragen over spijkerbroeken en het produktieproces

Alles over de gevaren van (te) strakke jeans

Waar kunnen we je vervolgens heen gidsen?

mannenbroek

 

 

Zo onstaat een spijkerbroek

Het produktieproces begint bij de patroonmaker in het confectiebedrijf, welke een spijkerbroekenpatroon maakt gebaseerd op de specificaties, of het sample, van de inkoper of de kledingontwerper. Hij of zij houdt daarbij rekening met het gewicht van de denim stof, het krimpen van de stof na een eerste wassing en evt. de menging van verschillende garens, zoals het geval is bij spijkerbroeken gemaakt van stretch-denim stof.

spijkerbroek patroon

Een standaard patroon voor een zgn. 5 pocket jeans, bestaat uit ongeveer 15 onderdelen.

De hoofdsnijder, of een computerprogramma, berekent daarna hoe er een optimale benutting van de denim stof zal zijn door alle stukjes van het patroon op de tafel samen te puzellen. Nadat de lijnen waarlangs gesneden moet gaan worden op het papier getekend zijn,

patroonlijnen tekenen

worden de verschillende onderdelen van de spijkerbroek uitgesneden mbv een groot handsnijapparaat. Als het tijd is om de denim stof te snijden, dan legt men het denim materiaal in lagen op de snijtafel. Ongeveer 100 lagen denimstof worden tijdens het snijden op hun plek gehouden door kleine gewichtjes.

spijkerbroekenzakken snijden   spijkerstof snijden

De diverse delen van de spijkerbroeken worden daarna gemerkt met een stuk speciaal krijt om aan te geven voor welke maat spijkerbroek het onderdeel bestemd is. Al deze onderdelen worden vervolgens gebundeld per maat en doorgestuurd naar de naaiafdeling in de spijkerbroekenfabriek.

losse jeans-onderdelen voor het naaien

Voor het maken van 1 spijkerbroek heeft men het navolgende nodig: 1.6 meter denim stof, enkele honderden meter garen, 6 rivets, 1 ofwel 5 knopen, 4 labels (deze is vaak gemaakt van imitatie leder) en, optioneel dan nog, een stevige rits. Een doorsnee jeans-fabriek kan zo'n 2500 spijkerbroeken per dag produceren.

Er zijn verschillende (naai)machines benodigd voor de verschillende stappen in het productie proces van een spijkerbroek.

buitennaad naaien   binnenzak naaien
 
achterzak vastzetten  

achterzak kenmerk naaien

 

horlogezakje opzetten

Over het algemeen zal een jeans 12 productiestappen doorlopen in gemiddeld 15 minuten.

Nadat de spijkerbroeken in elkaar genaaid zijn, gaan ze naar de wasfabriek alwaar ze worden gewassen in een grote wasmachines.

wasvoorschriften

Om 150 jeansbroeken te steenwassen is 150 kilo pumicestenen nodig en wordt meer dan 750 liter water verbruikt. Afhankelijk van de vereiste mate van verkleuring moeten de broeken gewassen worden voor een periode van tussen de 30 minuten to 6 uren.

gewassen spijkerbroeken

Na het wassen gaan de denim broeken door naar de inpakkamer alweer allereest de losse draden en andere ongewenste aanhangsels worden weggeknipt,

kwaliteitscontrole

en vervolgen de knopen, rivets en resterende labels op de spijkerbroeken worden geplaatst. Voor het plaatsen van de knopen en rivets wordt gebruik gemaakt van deze machines.

knoppen op een spijkerbroek zetten   rivets op een spijkerbroek zetten

Hierna gaan de spijkerbroeken door naar de inpaktafels waar de papieren zaklabels en evt. prijskaartjes worden bevestigd en resterende losse draden worden verwijderd. Zowel voor, als ook na, deze stap vinden er controles en inspecties van de spijkerbroeken plaats.

inppakkamer

Een doorsnee spijkerbroek heeft een imitatie lederen label; een klein gewoven labeltje wat meestal aan de zijkant op de "kontzak" is genaaid; een waslabel met wasinstructies, de maat en het land van herkomst, een groot label van dun karton, op de achterzak en dan vaak nog een hanglabel of een "joker" label aan de bovenkant.

Als alles klaar is gaan de broeken in een PVC zak die als volgt gelabelt zou moeten zijn.

plastic jeansverkapping met waarschuwing

Daarna gaan de broeken gesorteerd en gebundeld in een doos en / of soort plastic balen.

omsnoeren van een dozijn jeans   omsnoerde spijkerbroeken

Dit is mede afhankelijk van het land of het continent waar de zending met spijkerbroeken of spijkerjacks heen gaat.

bulkverpakking

Vanaf daar is het aan de jeans-importeur en / of kledinggroothandel om ervoor te zorgen dat deze spijkermode bij de jeans-outlets komt.

onderdeel van de leukeinfo.nl groep www.leukeinfo.nl © 2005 Valid XHTML 1.0!